JAKUBOVANY: Vydierači zastavili auto až po streľbe policajtov

26.01.2011 Sabinov

Prešov 25. januára (TASR) – Prešovský policajný vyšetrovateľ obvinil dvoch mužov z Jakubovian, okres Sabinov, z trestných činov vydierania, poškodzovania cudzej veci, porušovania domovej slobody a útoku na verejného činiteľa.
TASR o tom dnes informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.
Podľa hovorcu došlo 19. januára v skorých ranných hodinách k požiaru osobného auta Kia Ceed, ktoré bolo zaparkované pred jedným z rodinných domov v Jakubovanoch. Na mieste sa našiel anonymný výhražný list, v ktorom neznámy páchateľ požadoval od majiteľa vozidla finančnú hotovosť 3300 eur. Peniaze mal 21. januára podvečer uložiť na autobusovej zastávke v spomínanej obci. Policajti prijali príslušné opatrenia, páchateľ si však pre peniaze neprišiel.
Na druhý deň našiel poškodený ďalší list, v ktorom neznámy páchateľ žiadal zaplatenie sumy 5000 eur a zároveň sa vyhrážal fyzickou likvidáciou členov rodiny poškodeného. Peniaze mali byť v pondelok (24.1. ) vložené do pripravenej škatule v blízkosti cesty medzi obcou Jakubovany a Sabinovom.
Podľa hovorcu policajti opäť pripravili akciu na zadržanie vydieračov pri preberaní peňazí. Ešte pred samotným zadržaním sa obvinení pokúsili ujsť na osobnom aute, pričom ich policajti prenasledovali a niekoľkokrát vyzvali na zastavenie vozidla.
\"Keďže ani jedna z výziev nebola úspešná, policajti následne štyrikrát vystrelili do vzduchu. Ani po varovných výstreloch vodič nezastavil, preto dvaja zo zasahujúcich policajtov vystrelili na auto a to v úseku medzi obcami Orkucany a Jakubovany, \" uvádza sa policajnej správe.
Spolu padlo 12 výstrelov, ktoré zasiahli prednú aj zadnú časť auta. Unikajúci muži nakoniec zastavili a policajti ich zadržali, pričom použili donucovacie prostriedky. Džobanik doplnil, že zadržaní mali odreniny na rukách a tvári, ani jeden z nich však nepožiadal o lekárske ošetrenie. Konštatoval, že donucovacie prostriedky boli použité v zmysle zákona o Policajnom zbore a ich použitie bolo vyhodnotené ako oprávnené.
Mužov umiestnili do cely policajného zaistenia a po vznesení obvinenia spracoval vyšetrovateľ návrh na ich vzatie do väzby.
 

Vyberte región